De afgelopen dertig jaar hebben IT-beheerders één belangrijke uitdaging gehad: hoe kan je een almaar groeiend landschap van endpoints en apparaten veilig en betrouwbaar beheren zonder dat daarbij de kosten voor beheer evenredig stijgen? IT-beheerders hebben deze uitdaging altijd geadresseerd door beheertaken te automatiseren. En aan de vooravond van de komst van IoT is dit belangrijker dan ooit.
door Boudewijn Aelbers, envangelist en sr. Manager Benelux, VMware.
De infrastructuur die IT-beheerders vandaag beheren is tegenwoordig bijzonder complex. Bedrijfsnetwerken hebben meer gebruikers en zijn verbonden met meer slimmere devices dan ooit tevoren. Is er nog wel zicht op wat allemaal aan het netwerk hangt? Clouds en mobile devices zorgen ervoor dat data vrijelijk buiten het eigen netwerk bewegen niet meer op één plek te benaderen zijn. Hoe beheers je dat? En opslagcapaciteit en applicaties kunnen door de komst van cloud computing eenvoudig en vrijwel ongelimiteerd opgeschaald worden. Hoe houd je zicht op de kosten als dat allemaal zo makkelijk gaat? En hoe beveilig je dit alles?
Adviseur van de board
Ook het belang van technologie is enorm toegenomen. Veel applicaties en data liggen tegenwoordig aan de kern van bedrijfsprocessen en zijn kritiek geworden voor de concurrentiepositie en het voortbestaan van een bedrijf. De IT-manager is daarom een belangrijke adviseur van de board geworden. Hij of zij kan bijvoorbeeld richting geven aan de innovatiestappen de een organisatie kan nemen. Mits er natuurlijk geen beperkingen zijn zoals de beschikbare resources of een te complexe infrastructuur.
IT-beheerders hebben in het verleden altijd met succes toenemende complexiteit van het eigen gedistribueerde IT-landschap weten te bestrijden door beheer te automatiseren. Virtualisatiesoftware is daar een voorbeeld van. Door applicaties als VM’s kon het serverpark in belangrijke mate worden teruggebracht.
Automatiseren
De beheeruitdagingen die vandaag de dag opspelen kunnen mijn inziens op dezelfde manier geadresseerd worden: door meer in te zetten op automatisering. In de huidige termen betekent dat bijvoorbeeld dat je intelligentie inbouwt in je infrastructuurplatform. Workloads moeten automatisch binnen een infrastructuur van meerdere clouds verplaatst kunnen worden, afgestemd op de meest gunstige situatie.
En ook op het gebied van security is automatisering de weg vooruit. Momenteel maken verschrikkelijk veel bedrijven – gewild of onbewust – gebruik van Internet of Things-devices. Veel van die apparaten niet of nauwelijks beveiligd. Ook dit soort beveiligingsvraagstukken kan je benaderen door security te automatiseren. Met behulp van netwerksegmentatie in combinatie met monitoringtools kan bijvoorbeeld verdacht verkeer worden opgemerkt en geïsoleerd.
De complexiteit van het huidige IT-beheer kan overweldigend lijken. Mijn tip: bekijk het als een automatiseringsvraagstuk. Pak wijzigingen in de IT-infrastructuur niet aan als een big bang en laat bij iedere change meewegen hoe je met minder mensen meer kan doen. Als je dat doet kan je nog zeker dertig jaar vooruit als een enabler van change!