AFSPRAAK MAKEN
SEARCH

Zo gaan ziekenhuizen er in de toekomst uitzien

De technologische ontwikkelingen hebben grote invloed op de wereld van de healthcare. Inzet van digitale middelen, nieuwe business modellen en IoT in eigen huis, wijk en stad gaan ervoor zorgen dat onze zorg totaal anders georganiseerd gaat worden. Hoe gaat het ziekenhuis er in de toekomst uitzien? – Door Michel Timp, Chief Healthcare Transformation Officer, Huawei

 De technologische ontwikkelingen gaan op drie manieren transformatie brengen in de zorg. Op de eerste plaats zijn er de technologische ontwikkelingen die direct bijdragen aan de efficiëntie van processen in de zorg en de behandeling van patiënten of andere zorgbehoevenden. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige intelligentie die kankercellen op kan sporen in een hersenscan of een exoskelet voor een verpleger die hem helpt patiënten in bed te leggen. Ook buiten de muren van het ziekenhuis zie je dat techniek in toenemende mate wordt toegepast, bijvoorbeeld door middel van monitoring en alarmeringssystemen voor ouderen (zodat ze langer thuis kunnen wonen). Al dit soort ontwikkelingen noemen we de digitale transformatie van de zorg of ‘Smart Healthcare’. Ze hebben een sterke technologische component.

De tweede as van ontwikkeling is gericht op ‘human’ transformatie. De komende jaren gaat het gebruik van digitale apparaten in het dagelijks leven van mensen alleen maar toenemen. Smartdevices en IoT wordt in iedere facet van ons leven ingezet. De informatie die deze systemen vergaren worden gebundeld in een persoonlijke gezondheidsomgeving en gaan gebruikt worden om mensen te coachen op het gebied van zijn levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan adviezen op het gebied van voeding op basis van de inhoud van je koelkast. Informatie over pollendensiteit kan worden doorgespeeld naar je telefoon en je adviseren om op tijd je medicijnen te nemen.

Technologie gaat door de inzet van IoT een steeds grotere en belangrijkere rol krijgen in de preventieve zorg. Wij noemen het zelf ‘lifestyle as a medicine’ of ‘Care 4 Health’. Ziekenhuizen gaan het door deze preventieve maatregelen minder druk krijgen en kunnen zich richten op echt zware en complexe zorg voor patiënten. En er komt een nieuw soort banen bij die gericht gaan zijn op lifestyle coaching en gezondheidsadvisering.

Nieuwe businessmodellen
En zo kom ik bij de laatste as van ontwikkeling: het ontstaan van. Zorgverzekeringen zijn nu nog sterk gericht op het behandelen van ziektes. Delen van het geld moeten worden verlegd naar preventie van ziek worden. Hoe de nieuwe businessmodellen eruit gaan zien is nog onduidelijk. In de wereld van de autoverzekeringen zie je nu al dat mensen kortingen kunnen krijgen in ruil voor gegevens over hun rijgedrag. Wellicht krijgen we iets vergelijkbaars op het gebied van gezondheid? Of misschien gaat een deel van het geld voor je zorgverzekering naar het onderhouden van een persoonlijke gezondheidsomgeving?

Het ziekenhuis van de toekomst is – in het kort – niet langer enkel een plek waar zieke mensen behandeld worden. Het is bovenal een netwerk waar gezondheidsadvies wordt gegeven en specialistische zorg wordt verleend. Het continue verbeteren van zorg zal mede gebaseerd zijn op jouw persoonlijke digitale tweeling die jij ter beschikking kunt stellen aan verschillende (zorg)organisaties.

De snelheid waarmee dit ziekenhuis van de toekomst er komt hangt af van veel elementen en ik kan helaas niet in een glazen bol kijken. Maar vrijwel alle gezondheidsinstellingen die ik spreek zijn hiermee bezig en zijn op zoek naar een manier om datadriven healthcare te realiseren. Over tien jaar zijn er belangrijke stappen gezet. Het is aan jullie – IT-managers –  om voor te sorteren op de nieuwe mogelijkheden.

Chief Healthcare Transformation officer
Michel Timp

Michel Timp van Huawei was één van de sprekers op World of AnyLinQ 2019