AFSPRAAK MAKEN
SEARCH

Pak het digitale leiderschap terug!

We laten ons in Nederland vaak leiden door onze kritische houding. Een kritische houding is natuurlijk goed, maar moet niet gaan belemmeren. En dat gebeurt helaas toch wel vaak. Als het om innovatie gaat, om nieuwe technologie, dan hebben we de neiging om een meer risico-averse dan kans-adaptieve basishouding aan te nemen, en meer naar mogelijke obstakels te kijken dan naar de even zo plausibele positieve kanten die een innovatie kan opleveren. En dat is jammer, want het remt af. Vaak speelt daar, naast steeds strengere regelgeving, ook het sentiment van de dag een rol in: wat vandaag ‘hot’ is, kan morgen om allerlei redenen opeens ‘not’ zijn.
door Gert-Jan van Eck, Chief Operating Officer bij Huawei Nederland

Voorsprong
Nederland heeft de afgelopen decennia een technologische voorsprong opgebouwd, juist door nieuwe technologieën te omarmen waarvan we op dat moment nog niet alle voordelen overzagen. We hebben innovatie altijd een kans gegeven. Dat zo’n nieuwe technologie mogelijk ook nadelen met zich meebracht woog niet op tegen de voordelen. En van die positieve kijk op de wereld plukken we nu de vruchten. Want zonder die basis hadden we het afgelopen half jaar tijdens de COVID-19 uitbraak voor veel grotere uitdagingen gestaan dan waar we nu uiteindelijk mee te maken hadden.

Cloud
We zijn als donderslag bij heldere hemel voor allerlei vraagstukken geplaatst, maar daar hebben we eigenlijk heel snel op geacteerd en onze werk- en denkwijze op aangepast. Kijk bijvoorbeeld in het onderwijs. Ja, daar gingen en gaan dingen mis. Maar er gaan ook heel veel dingen goed. Doordat we tien jaar geleden al zijn gaan nadenken over de cloud, om heel andere redenen dan waarvoor we het nu gebruiken, waren we in staat om heel snel de overstap naar online lessen te maken. En dat geldt natuurlijk ook voor bedrijven. Vergaderen en werken op afstand bleken zomaar mogelijk. Met ups en downs. Maar over de gehele linie genomen is die transitie eigenlijk bijzonder goed geïmplementeerd.

Mogelijkheden
Het gaat er om dat je vooral kijkt naar mogelijkheden. En niet zozeer naar onmogelijkheden. Onze engineers kwamen er bijvoorbeeld achter dat een stuk technologie uit onze networking-producten vrijwel één-op-één kan worden toegepast aan de ‘achterkant’ van zonnepanelen. Zit Huawei nu dan opeens ook in zonnepanelen? Nee, maar de technologie blijkt op innovatieve wijze toepasbaar op een totaal ander werkgebied. Omdat we naar mogelijkheden kijken. Wij zijn altijd bezig om te kijken waar we een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan onze klanten en aan de maatschappij. Dat lukt niet met een enkele losse router. Of met een enkele losse telefoon. Maar wel door te kijken wat we te bieden hebben en dat op slimme, nieuwe manieren op andere vlakken toe te passen.

Samenwerking
Samenwerking is daarbij doorslaggevend. Wij zien dat veel bedrijven en organisaties worstelen met de vraag hoe ze met alle toekomstontwikkelingen moeten omgaan. Daar heeft Huawei ook niet het enige sluitende antwoord op. Maar we hebben daar wel ideeën over, gebaseerd op vakinhoudelijke kennis. Wij werken samen met een netwerk van partners zoals AnyLinQ die collaboratieve kernwaarden als innovatie en samenwerking, hoog in het vaandel hebben staan.
Op 1 oktober ga ik tijdens World of AnyLinQ graag met mijn tafelgenoten en de kijkers het gesprek aan over hoe we het sentiment in Nederland weer de goede kant op kunnen krijgen. Zodat we onze leidende positie op het gebied van innovatie en digitalisering weer terug kunnen pakken in de toekomst.

 

Chief Operating Officer bij Huawei Nederland
Gert-Jan van Eck

Gert-Jan van Eck, Chief Operating Officer bij Huawei Nederland, is één van de experts die aanschuift bij het discussiepanel van World of AnyLinQ (online) op 1 oktober 2020. Meld je aan via deze link aan voor deelname aan deze interactieve uitzending.